Вже сім місяців в Україні триває повномасштабна війна. І якщо на початку ринок праці майже повністю зупинився, то зараз більшість підприємств поступово відновили свою роботу у нових реаліях.

Проте знайти роботу в цих нових для всіх умовах стало набагато складніше. Роботу втратила велика частка раніше працевлаштованих, тому вони вийшли на ринок праці, де пропозицій стало в рази менше, ніж раніше. Що робити, як діяти та з чого починати пошуки, якщо в країні триває війна? Ми постаралися знайти відповіді на ці питання та склали невеликий посібник з пошуку роботи під час війни.

Особливості воєнного ринку праці

Економіка лише недавно повністю пристосувалася до пандемійного режиму роботи, як з’явився новий виклик. Так, багато компаній за останні два роки перейшли на частково або повністю віддалену роботу, але далеко не всі сфери можуть собі це дозволити. Тепер же ми всі живемо в нових реаліях — війна майже повністю зруйнувала звичний ритм життя.

Якщо говорити про те, як змінився український ринок праці, то можна виділити кілька особливостей.

  • Надзвичайно висока конкуренція за робочі місця — шукачів роботи набагато більше, ніж вакансій.
  • Великий міграційний потік — жителі прифронтових та окупованих регіонів масово переїжджають в більш безпечні місця і шукають нову роботу.
  • Значне скорочення строків закриття вакансій — роботодавці отримують набагато більше відгуків, ніж раніше, тому мають змогу швидше знайти потрібного спеціаліста.
  • Швидкість відгуку на вакансію стала критичним фактором — чим раніше кандидат зреагує на нове оголошення, тим більше у нього шансів отримати роботу.

Ці нові особливості воєнного ринку праці потребують нового підходу до процесу пошуку роботи.

Як шукати роботу під час війни

1. Оцініть свій емоційний стан

Перше, що треба зробити — це визначитися, наскільки ви тримаєте форму. Всі складнощі, з якими стикаються українці, цілком зрозумілі. Але кожна людина по різному з ними справляється. Тому, коли ви шукаєте роботу, ви маєте зрозуміти для себе, чи зможете ви «вивозити» робочий процесс. Особливо це стосується тих, хто перебуває у місцях, які регулярно страждають від російської агресії. Досить складно працювати на повну, якщо ти щодня переживаєш за своє життя та життя своїх близьких.

Тому для початку оцініть, наскільки ви готові віддаватися роботі. Якщо ви розумієте, що працювати як раніше у вас не вийде, почніть з пошуку роботи на неповний день. З часом, коли ви відчуєте сили працювати більше, то зможете перейти до пошуку іншої роботи. А поки не намагайтеся брати на себе більше, ніж ви здатні зробити.

2. Сприймайте пошук роботи як повноцінну зайнятість

Умови для пошуку роботи значно ускладнилися. Тому розраховуйте на те, що швидко знайти потрібну роботу може не вийти. Висока конкуренція серед кандидатів призводить до того, що за кожну вакансію приходиться поборотися. Виділити кілька хвилин на день на те, щоб пролистати свіжі вакансії — цього мало.

3. Будьте активними

Цей пункт витікає з попереднього: що знайти роботу, вам доведеться докласти зусиль. Не варто чекати, що робота сама вас знайде. Самостійно зв’язуйтесь з роботодавцем, залучіть до пошуків своїх знайомих. Зараз як ніколи актуальне так зване «сарафанне радіо» — багато хто з роботодавців не має часу та можливостей довго сидіти на сайтах пошуку роботи. Натомість вони все частіше звертаються до своїх співробітників чи друзів з проханням швидко знайти людину на вакантне місце. Чим більше людей у вашому оточенні будуть знати, що ви шукаєте роботу, ти більше шансів отримати пропозицію.

4. Будьте готові до перекваліфікації

Сьогоднішній ринок праці може не потребувати спеціальності, якою ви володієте. Тому зверніть увагу на вакансії в інших сферах — можливо, знайти роботу там буде простіше. Розширте область пошуку та проаналізуйте, які вакансії можуть вам підійти. Немає нічого дивного в тому, що колишній менеджер з продажу зараз працює на заводі чи на посаді кур’єра. Роботодавці готові пропонувати роботу тим, хто не має досвіду в їхній сфері, але готові навчатися новому.

5. Перегляньте своє резюме

Резюме, складене кілька років тому, може бути зовсім неактуальним для сьогоднішніх умов. Особливо, якщо ви шукаєте роботу у новій для себе сфері. Приділіть увагу своїм навичкам та постарайтеся виділити ті, що будуть корисні саме зараз. Крім того, складіть кілька варіантів резюме — українською та іноземною мовою (особливо, якщо ви плануєте шукати роботу за кордоном).

6. Не опускайте руки

Так, пошук роботи під час війни може затягнутися. Але це не значить, що ситуація безнадійна. Ставте чітку ціль та прикладайте зусиль для її досягнення. Складіть план своїх дій, не здавайтеся після першої невдалої спроби. Пам’ятайте, що той, хто шукає, завжди знаходить. І якщо щось не вдалося зараз, то все обов’язково вийде трохи згодом. Проаналізуйте ситуацію зі сторони та постарайтеся виявити свої слабкі місця.

Бажаємо вам найскорішої перемоги, мирного неба та успішного пошуку роботи!

Джерело – сайт «Робота в Харкові».

Від career.ntu

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *