МАШТАЛЕР КАТЕРИНА
Всім привіт! Мене звуть Катя та я випускниця НТУ ХПІ кафедри Технології жирів та продуктів бродіння. У грудні 2020 року отримала ступінь магістра за спеціальністю Технологія продуктів бродіння та виноробства. На цей час я стажер на Харківській пивоварні компанії зі світовим ім’ям AB InBev Efes Україна. З першого дня навчання я не сумнівалася у виборі спеціальності. Де ще Ви знайдете такий симбіоз хімії, біології, інженерії та знань, які допоможуть навіть у побуті? Випікання хліба, приготування квасу, пива, перегонка спирту – це все пов’язано з бродінням. У процесі вивчення різноманітних предметів (починаючи від вищої математики, хімії, фізики до іноземних мов та спеціальних предметів) у нас формувався науковий та творчий підхід, що надалі дозволило самостійно будувати завдання, вирішувати їх у теорії та на практиці, робити висновки, вникати в суть процесів. Таким чином, не важко написати дипломний проект, створити наукову роботу або навіть винайти і запатентувати новий напій! Під час навчання ми також відвідували з екскурсіями підприємства різних напрямків – миловарні, пивоварні, м’ясопереробні, солодові та ін., де могли наживо побачити масштаби виробництва та наочно вивчити технології. А щодо кар’єрних перспектив? Напевно, не знайти більш стабільного та затребуваного напряму, ніж харчова промисловість! Випускники кафедри Технології жирів та продуктів бродіння є фахівцями широкого профілю, з можливостями працевлаштування на будь-якому харчовому підприємстві, від олійного заводу-гіганта або кондитерської фабрики до виноробні або приватної броварні, у тому числі й власної. Звідки я знаю? З досвіду багатьох випускників до мене, деякі з яких зараз є моїми колегами, багато хто на керівних посадах, і не тільки в Україні. У працевлаштуванні не останню роль відіграють наші викладачі, які рекомендують роботодавцям відповідні кандидатури студентів, влаштовують ярмарки вакансій та зустрічі з керівниками підприємств. Під час навчання кафедра стає твоєю сім’єю, а в сім’ї своїх не кидають! Завдяки співпраці університету з компанією AB InBev Efes Україна я вступила до Академії пивоваріння, за результатами якої мені запропонували роботу над проектом з контролю якості у пивоварному виробництві «Рогані», запровадженням якого я зараз і займаюся.
Не бійтеся викликів! Розвивайтеся, навчайте мови та точні науки! А реалізувати Ваші амбіції та втілити їх у життя допоможе вибір спеціальності до душі та всебічна підтримка співробітників кафедри.